ETIOPIA Kraj 13 miesięcy słońca
Etiopskie ciekawostki (c) TravelPhoto - www.travelphoto.pl Injery naszej powszedniej racz nam dać Panie...  W Etiopii modlimy się o injerę, a nie o chleb. Jest to narodowe danie etiopskie. Kwaskowy placek z mąki zboża tef o średnicy dużej pizzy, do którego podaje się  różne dodatki. Jedzenie obiadu to nie jest żaden fast food, ale podobnie jak coffee ceremony pewne codzienne misterium.  Chyba w każdym kraju, gdzie jedzenia nigdy nie było za dużo, a klimat wymusił południową przerwę w pracy, tak i w Etiopii do jedzenia podchodzi się  z dużym szacunkiem bo nie wiadomo, czy jutro będziemy również syci. Do noszenia injery np. w celu spożycia poza domem używa się injera basketów -  koszy plecionych z traw, które w zależności od zamożności posiadacza są proste bez ozdób, zdobione w kolorowe wzory z barwionych traw  lub obszywane skórą kozią lub małp. Do jedzenia injery używa się specyficznych stolików również plecionych z traw z glinianym, zaklęśniętym blatem pasującym do blachy na której podaje się potrawę. Injera sporządzana jest z mąki zboża tef. Niepozorne zboże daje sobie radę w trudnym klimacie rosnąc na dodatek na całkiem sporej wysokości.  Zboże to występuje w kilku odmianach. Mąka jaką się z niej uzyskuje różni się i najłatwiej można zobaczyć to na bazarach lub wytwórniach gotowej mąki,  gdzie w zależności od regionu miesza się mąkę odmiany białej np. z czerwoną w różnych proporcjach uzyskując zmianę smaku placka.  W wielkim uproszczeniu można powiedzieć, że uzyskujemy mniej, lub bardziej kwaśny placek. No i właśnie ten kwaskowy smak powoduje,  że albo się injerę polubi od pierwszego wejrzenia lub się jej serdecznie nienawidzi. Trudno znaleźć w populacji turystów stany pośrednie.  Zaczyn z mąki fermentuje i to właśnie gaz z fermentacji powoduje, że ciasto jest pełne dziurek i w miarę pulchne.  Pieczone na lekko wklęsłej blasze ma ok. 0.5 cm grubości. I ten placek jest podstawą wielu kombinacji dania zwanego injera. Patrząc z punktu widzenia turysty jedzącego w restauracji mamy do wyboru dwa podstawowe rodzaje injery w zależności od dnia tygodnia.  Fasting injera jest w środy i piątki. To dni postne i wtedy w restauracjach można dostać injerę z dodatkiem różnych warzyw, sosów warzywnych (patrz zdjęcie wyżej).  W pozostałe dni trudno zjeść injerę wegetariańską bo zmienia się menu na injerę z wieloma rodzajami mięs w formie gulaszu, w różnych sosach.  Mięso to głównie koźlina i baranina i kurczak. Należy podkreślić, że większość sosów jest bardzo ostra. Jak ktoś nie chce bardzo ostrej to należy prosić o  NO BERIBERI ! Nie jest to zawsze możliwe ponieważ jak jest przygotowany większy gar to sos jest centralnie dostosowany do etiopskich gustów.   Początek jedzenia to mycie rąk ! W lepszych restauracjach dostaniemy miskę z wodą przed jedzeniem. W innych należy wyjść do miejsca, gdzie myje się ręce.  Nie umycie rąk przed jedzeniem jest nienajlepiej widziane.   Trzeba też powiedzić o technice jedzenia. Injera jest podawana na kilka sposobów. Wszystko tak naprawdę zależy od restauracji.   •	na injerze leżą warzywa lub piętrzy się góra mięsa - jemy •	dostajemy pusty placek na blasze i mięso w misce - wylewamy z miski mięso z sosem na placek - jemy •	dostajemy miskę z mięsem, placek pocięty na szerokie pasy i zwinięty w rolki - odwijamy powoli odrywając płaty placka - jemy   No właśnie - nie jemy sztućcami. Mięso otrzymujemy skrojone w kostkę więc nie musimy używać noży, a jako widelec służy właśnie placek.  Odrywamy jego kawałek, nim nabieramy kawałek mięsa i wkładamy do ust. Wiadomo teraz dlaczego myliśmy ręce.   Warto pamiętać o zapewnieniu sobie do pikantnego dania czegoś do popijania. Ja uważam, że injerę można popijać piwem lub wodą mineralną.  Popijanie colą jest zwykłym barbarzyństwem i świadczy jak najgorzej o robiącym taką straszną rzecz. Oczywiście należy pamiętać, że obiad kończy kawa !!! Tak ładnie podaje się kawę w dobrych restauracjach. Dodatkiem do kawy jest prażona kukurydza, a atmosferę poprawia tląca się na węgielkach mirra i kadzidło. Bardzo pięknie podana fasting injera, czy bezmięsna jaką jada się w postne środy i piątki. Pieczenie placków injery. Przesiewanie i mieszanie mąki ze zboża tef na injerę. Injera w Twojej kuchni   Podstawowym problemem w Polsce jest brak mąki ze zboża tef. Aby ją zastąpić możemy użyć mąki gryczanej dodając do niej startych sucharów i jajko.  Spróbujmy zrobić więc placek: Potrzebna nam będzie największa patelnia jaką znajdziemy. Wcześniej możemy zamówić dużą pizze aby mieć porównanie wielkości ;-).  Należy też pamiętać o pędzlu do rozprowadzania cienkiej warstwy oliwy na patelni.   Składniki:  •	mąka gryczana - 1 szklanka •	tarte suchary - 1 szklanka •	jajko - 1 szt •	oliwa (prawdziwa tzn. z oliwek) •	woda  To co sypkie zsypujemy do garnka (najlepiej z dziobkiem), dodajemy jajko i mieszając powoli dodajemy wodę, aż uzyskamy lejące się ciasto.  Jak ciasto będzie gotowe to rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy na palnik naszą patelnię. Wkładamy pędzel do oliwy i smarujemy patelnię.  Jak patelnia jest rozgrzana ale nie za bardzo to zaczynamy wylewać ciasto. Cienką stróżką, spiralnie od zewnątrz do środka.  Jak ciasto pokryje patelnię to oczywiście przerywamy lanie ciasta i czekamy aż pojawią się bąbelki i ciasto zacznie odchodzić od patelni.  Wtedy zdejmujemy patelnię i wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, aby nie tyle spiekł się co wysechł wierzch. I jak mamy gotowy placek to teraz pora na dodatki, które mogą być dowolnie wymyślone, ważne tylko, aby mięso było w kostce np. 1*1cm, aby łatwo  dawało się brać kawałki w placek i jadło. Jako mięsko można użyć np. popularnego gulaszu ale trzeba dodać ostrej papryki  i zagęścić sos aby nie był zbyt rzadki. Niestety już po jedzeniu...
Wrzuć na Facebooka
Home Home
O Etiopii O Etiopii
Ciekawostki Ciekawostki
Galeria Galeria
Raporty Raporty
Linki Linki
O nas O nas